Banu face legea!


Prietenul Aliosa m-a rugat sa citesc artic0lul sau ZIUA EUROPEI la TURNU MĂGURELE .

Zis și făcut. Am citit și am comentat .

Mi-am adus aminte ca și la noi în Oltenita este un monument dedicat eroilor căzuți pe câmpurile de lupta.

Ma întreb și eu, ca prostu, cine are interes sa dărâme monumentul, sa fie biserica…, sa fie primăria….,sa fie nenea primaru….(care printre altele și el făcea de garda ca elev la monument)??? Cin’ sa fie? Cin’ sa fie?

Iata cum arata monumentul

Iata cum arata monumentul

Cu lacăt la poarta

Cu lacăt la poarta

si dărâmat

si dărâmat

Am zis de biserica pentru ca în dreapta spate se vede casa parohiala. Am zis nenea primaru ca el vrea sa se extindă peste tot prin oraș.

De fapt nu are de-a face cu istoria națională, decât prin faptul ca bătălia a fost dusa la Oltenita. Este monumentul ostașilor rusi căzuți în războiul Crimeei  1853-1856, bătălia de la Oltenita¹. Ce treaba avem noi cu rusii. Sa le dărâmam monumentul, chiar dacă face parte din Europa. Si de fapt încă nu era URSS. Oare în acel război n-au murit și romani? De fapt într-un articol mai vechi spuneam ca nu știm sa ne valorificam la maxim resursele. Pe piața mondiala s-au vândut bucăți din zidul Berlinului la preturi foarte mari. Primăria din Budapesta a vândut americanilor la o licitație , un bust al lui Lenin dintr-un parc public cu 500.000 de dolari. Si n-are rost sa înșiruim. In loc sa menținem în stare cat mai buna și sa promovam elementele istorice ce le avem, noi încercăm sa le distrugem. Daca in baza de date a unei agenții de voiaj ar fi trecut acest monument. Fiți siguri ca muli rusi ar dori sa vina sa îl vadă. ei sunt mai patrioti ca noi.

¹.24 martie – încep lucrările pregătitoare pentru asediul Silistrei de
către trupele ruseşti.
Ida (Saide), soţia mareşalului Omer Paşa, româncă,
sora compozitorului craiovean Gheorghe Simonis,
compune Marşul Silistrei; anterior compusese
Marşul Olteniţei. Ambele sunt publicate în „The
Illustrated London News” No.684/May 27, 1854 şi,
respectiv, No.723/January 13, 1855.

Pictorul şi fotograful Carol Szahtmari (1812-1887),
care avea un studio în Bucureşti unde invitase pe
generalii şi ofiţerii superiori ruşi să-i pozeze, are
iniţiativa, la începutul lunii aprilie, de a-şi încărca
într-un fugon aparatele şi soluţiile necesare (folosea
tehnica clişeelor de sticlă cu colodiu umed) şi a se deplasa la teatrul războiului, în apropierea Olteniţei, de unde ia primele imagini ale câmpului de luptă. Astfel, el devine primul reporter fotograf din lume, devansându-l cu unsprezece luni pe britanicul Roger Fenton, care a lucrat numai în Crimeea.

RĂZBOIUL CRIMEEI (II). 1854

23 oct./4 nov.Bătălia de la Olteniţa, prima confruntare majoră între ruşi şi turci. Pe 20 octombrie, turcii trecuseră Dunărea de la Turtucaia, şi-şi instalaseră forţele pe o insulă împădurită de pe care, pe 21 octombrie, au pornit atacul asupra carantinei pe care au ocupat-o cu uşurinţă, alungând pichetul de cazaci. Pe 23 octombrie, ruşii pornesc o acţiune de recucerire a carantinei şi, după un neaşteptat succes dată fiind inferioritatea lor numerică, generalul Piotr Andreevici Dannenberg opreşte atacul şi ordonă retragerea.

Pictorul Theodor Aman (1831-1891) va executa o mare compoziţie cu Bătălia de la Olteniţa pe care o va oferi, în 1854, sultanului Abdul Medjid; pentru a~l răsplăti, acesta îl decorează cu Ordinul Medjidie; lucrarea se află şi azi în galeria de picturi istorice de la Dolmabahce Sarayi din Istanbul.

VĂ MAI AMINTIŢI DE RĂZBOIUL CRIMEII? 

Emilia Corbu

Am dat căutare pe google Războiul Crimeei-Batalia de la Oltenita și am primit peste 1000 de legături. Deci a fost un moment important! Numai noi nu știm sa ne prețuim istoria. Noi oltenițeni.

De ce ma mir? De prost! Atâta timp cat primarul este mai interesat de dezvoltare Aqua Parc din Oltenita și de ziua Oltenitei sa polueze sonor un oraș întreg, nu știu de ce ma mai mir. E normal ca acolo sa vina toți Maneliștii minune, sa concerteze(?), Sa apară toate Oanele Zavoranu si Elodiile pe firmament. Asa se încurajează cultura în Oltenita! Da’ ce ma mai mir ca prostu’? Lipsa de cultura a devenit o boala ce tinde sa devina perena, ce este cultivata instinctiv de la cel mai de jos nivel, pana în fruntea tarii.

Va invit sa mai cititi:   Andi Moisecu

Amza Carmen   

Bibliotecaru

Cati Lupascu

Google, compania cu cea mai buna reputatie din SUA

h1 Postez un interviu luat lui Eugen Terteleac, presedintele Asociatiei Romanilor din Italia

Salut victoria lui Catalin Chereches!

Sibilla

Candidatul USL Catalin Chereches a castigat primaria din Baia Mare

Despre cetateanulipu

Mă pregătesc pentru trecerea pe lumea cealaltă. Mai pot să mă mişc, să gândesc, să scriu, aşa că acţionez!
Acest articol a fost publicat în Blog Local, Istorie uitata, Primarul Milescu, Stat de drept dizolvat și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Banu face legea!

  1. Pingback: Cum vorbeste presedintele Romaniei Basescu Traian: “aveau spume si prin ochi le iesea si prin urechi, peste tot” « Hai ca se poate!

  2. Pingback: Nu inteleg de ce, europarlamentarul Cristian Preda se arata asa de mirat ca unii dintre colegii da la PDL "isi modifica opiniile cu o iuteala formidabila si cu o frecventa impresionanta"

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s