Ziua Eroilor în Olteniţa anului 2011


Concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a facut prin aparitia Decretului-lege nr. 1693/4 mai 1920 – care a stabilit ca Ziua Eroilor sa fie sarbatorita cu prilejul Zilei Inaltarii Domnului Iisus HristosRomania devenind cu acest prilej primul stat care i-a asimilat pe eroii straini¹celor nationali. Astfel, aceasta data a fost decretata sarbatoare nationala a poporului roman, iar un rol important l-a avut Societatea „Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi” (infiintata in 1919) si transformata ulterior, in 1927, in Societatea „Cultul Eroilor”. Datorita acestei organizatii, aflata sub inaltul patronaj al Reginei Maria, in anul 1923 s-a inaugurat si Mormantul Ostasului Necunoscut, amplasat initial in fata Muzeului Militar National din Parcul Carol.

Conjuncturile istorice au facut insa ca situatia sa se schimbe. Prin Decretul nr. 71/1948, din ratiuni politice lesne de inteles, Ziua Eroilor a fost stabilita pe data de 9 mai, abrogandu-se astfel toate prevederile anterioare. Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor si operelor comemorative a mentinut reglementarea care prevedea ca data de 9 mai sa fie considerata Ziua Eroilor, sarbatorindu-se in acelasi timp Ziua „Independentei de Stat a Romaniei si a Victoriei asupra Fascismului”.

Incepand cu 1990, conducerea Ministerului Apararii Nationale a declansat o ampla actiune reparatorie de reintroducere in armata a valoroaselor traditii militare romanesti. Tot din acest an, Ziua Eroilor nu s-a mai sarbatorit la 9 mai, ci de Ziua Inaltarii Domnului.

Aceste doua citate le-am luat din Crestin Ortodox.ro-ziua Eroilor 

Sa-mi fie iertată întrebarea adresata unor istorici: „Ce se serbează azi aici„. Eu ştiam ca aceasta serbare era pe 9 mai, asa cum învăţasem în şcoală!

Notabilităţile oraşului în timp ce se desfăşura slujba religioasa.

Notabilităţile oraşului în timp ce se desfăşura slujba religioasa.

Purtători coroanelor de flori

Purtători coroanelor de flori

In timpul ceremoniei

In timpul ceremoniei

In aşteptarea ceremoniei, babele ţineau aprins lumânările pe sunetele melodiilor de petrecere ca "Inima de ţigancă"

In aşteptarea ceremoniei, babele ţineau aprins lumânările pe sunetele melodiilor de petrecere ca "Inima de ţigancă"

Nu ma pot opri de la face unele aprecieri critice la adresa notabilităţilor şi  a organizatorilor.   Asta pentru ca dl. Cercel i-a spus unei femei vârstnice , de pe la „L„-uri „Pă voi nu vă mulţumeşte nimeni niciodată! Si pe sub mustaţă : Doar pământul!”atunci când aceasta îl critica pentru lucrările făcute pentru înfrumuseţarea oraşului , lucrări de mântuială şi neterminate.

E drept ca acum n-au mai fost aduse femeile cu matura sa înlăture apa de la rigola, ca pe 1 Decembrie,dar trebuia pus un ventilator sau ceva de genul acesta , în centru, lângă scurgerea pluviala care acum are rol de aerisire a canalului de scurgeri generale din oraş.

Am spus acestea pentru că toate notabilităţile se uita să dea bine la  festivităţi, însă când este vorba de o munca făcută cu simt de răspundere, nu prea se pricep.

Si toate astea şi pentru ca ma aştept ca ziarul propriu, Olteniţeanul.ro sa …….îi…. laude fără măsură . Ptiu ce cuvânt urat era sa îmi scape.

Monumentul ostaşilor rusi căzuţi în bătălia Olteniţei , din războiul Crimeei arata asa?

¹Atunci de ce monumentul ostaşilor rusi căzuţi în bătălia Olteniţei , din războiul Crimeei arata asa?

Despre cetateanulipu

Mă pregătesc pentru trecerea pe lumea cealaltă. Mai pot să mă mişc, să gândesc, să scriu, aşa că acţionez!
Acest articol a fost publicat în Primarul Milescu, Ziua Eroilor și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ziua Eroilor în Olteniţa anului 2011

 1. ,,Am spus acestea pentru că toate notabilităţile se uita sa dea bine la festivităţi, însă când este vorba de o munca făcută cu simt de răspundere, nu prea se pricep.” Mare adevăr ați scris! Notabilitățile au nevoie de voturi și o prea mare răspundere le poate pricinui pierderea unora dintre votanți.

  Eu am scris ceva http://dictaturajustitiei.wordpress.com/2011/06/01/frica-de-a- nu-si-pierde-averile-ilicite-ii-uneste-din-nou-pe-politicieni-si-pe-asa-zisii-reprezentanti-ai-societatii-politice/ și vă aștept cu comentarii.

  Apreciază

 2. Aliosa zice:

  @ Popateapa,
  Cu „ babe cu lumânări aprinse ” pe melodia „ Inimă de tigancă ” ( bine că nu ai spus si tu ca altcineva ) , „ tigancă imputită ”,e bine totusi că s-a comemorat ZIUA EROILOR NEAMULUI !
  La mine ,EROII NEAMULUI ” nu au mai avut sponsori asa că, nu s-a comemorat nimic !
  „ CURAT MURDAR ” ! ( de CARAGIALE ) .
  Aliosa.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s